Teknik Bilgiler
Servislere yapılan teknik ziyaretlerde, servis yetkililerinin ortak düşünceleri kalitesiz balataların risk yarattığıdır. Balataların demirleri galvaniz yapılıyor ve sahte balata çakılıyor, tüketicilere yeni balata olarak satılıyor. Dayanıklı olmayan bu tür balatalar büyük risk yaratmaktadır. Balatanın sahte olduğunu anlamak kolay değil, uzmanlık işi gerektirmektedir.
Fren sistemleri programlı ve düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bu kontroller bize kilometreye düşen yakıt biktarının azalmasını sağladığı gibi yolda arızalama,zaman kaybetme ve extra tamir mastrafları gibi riskleri ortadan kaldırır.
Çatlamış Kampanalar
Aşırı ızınma ve soğumma kampananın balata yüzeyinin duvarları boyunca çatlamalara sebep olabilir.
Tekrar eden çatlama problemleri, belirli uygulamalar için kamana ve fren sisteminin yetersiz ve uyumsuz olduğunu gösterir.
Şayet fren kampanası ve fren sistemi kontrol edilip bir hata görülmmiş ise htekrar eden çatlamalar aracı yöneten şöförün ihmal yada hatalı olduğunu gösterir.
Fren sistemi kontrol edilirken fren balatasının aşınmasının aracı üreten firmanın verdiği değerlere uygun olup omadığı kontrol edilmelidir. Balatanın radyüsü kampananın radyüsüne (dairesine) uygun olmalıdır. Böyle olmadığı taktirde balatada eşit olmayan aşınmalar meydana gelecek ve balata çok kısa ömürlü olacaktır. Aynı zamanda aşırı ısınmalar kampananın çatlamasınada sebep olacaktır.
İnce Isı Çatlağı
Fren baltasının çalıştığı yüzeyde saç teline benzer ince çatlaklar halinde görülür. Bu sürekli ısınıp soğuyan kampanalarda görülen bir durumdur.
Bu inde ısı çatlakları frenleme performansını bozmaz. Fakat devamlı kontrol altında olmalıdır. Şayet çatlaklar derinleşmiş ise kampana değiştirilmelidir.
Oval Kampanalar
Balata çalışma yüzeyinde ayrı noktalarda kampana çapındaki sapmalar fren balatasının bir tarafında daha fazla aşınmaya sebep olur.
Bu durumdaki kampanalar tornaya doğru olarak bağlanıp maximum balata çapı ölçüsünü geçmemek şartıyla düzeltilmelidir. Eğer bu çap geçiliyorsa kampana değiştirilmelidir.
Yağlanmış Kampanalar
Kontrol edildiğinde fren sisteminde ve kompana yüzeylerinde renksiz benekler görülüyorsa bu freen sisteminde gres veya yağ kaçağı olduğunu gösterir.
Fren kamının (Eksantriği) yanlış yağlanması veya yağlama sisteminde meydana gelen hatadan dolayı fren sisteminde istenmeyen yağlanmalar olur.
Bu problemi çözmek için önce gres veya yağ kaçağının yerini bulup tamir etmek, sistemi iyice temizlemek gerekir. Eğer balata yağa boğulmuş ise balata değiştirilir.
Derin çizilmiş Kampanalar
Bu problem balatanın aşırı ısınması ve kampanada frenleme yüzeyinde derin çizgiler olarak görülür. *Şayet bu çizgiler az ise kampananın çizilmiş bölgelerinden toleranslar içinde talaş alınarak düzeltilebilir.
Şayet bu çizgiler az ve balata çapı kullanılabilir toleranslarda ise sadece balata değiştir
ilebilir.
Fren sistemindeki aşındırıcı metaryelin miktarını kontrol edip buna doğru bir karar vermek gerekir. Gerekiyorsa balata ve kampana değiştirilmelidir.
Parlamış Kampanalar
Frenleme yüzeyi ayna gibi parlak olan kampanalardır. Bu durum parlak yüzeylerin 80 veya 100 kum zımparayla zımparalanması sonucu düzeltilebilir.
Şayet bu durum tekrar ediyorsa balatanın aşınması kontrol edilir. Eğer balata cam gibi olmuşsa aracı imal eden firmaya alternative balatanın ne olabileceği sorulmalıdır.
Isıdan Meydana Gelen Benekli Kampanalar
Frenleme yüzeyinde az kabarmış (yükselmiş) koyulaşmış benekler şeklinde görülür. Bununla beraber istenmeyen düzensiz aşınmalara sebep olur. Frene basıldığında pedal ayağın altında oynar ve frenleme esnasında frenden ses gelebilir.
Bu durumu düzeltmek için kampananın bu yüzeylerini tornada almamız gerekir veya taşlanmayla düzeltebiliriz. Şayet bu şekilde sert noktaları yok edemiyorsak kampana değiştirilmelidir.
Maksimum frenleme etkisini ayarlamak gerekiyorsa balatanın düzensiz aşınma durumu kontrol edilmeli gerekiyorsa yeni balata kullanılmalıdır.
Fren Kampanası ve Fren Diskini Daha Uzun Süre Kullanmak İçin Tavsiyeler
Kampana veya disk payroya takılırken aşırı bir güç kullanımı gerektiğinde karşılıklı parçalarda bir deformasyon meydana gelebilir. Bunun mutlaka nedeni bulunup bu durum düzeltilmelidir.
Frenleme esnasında fren kampana ve diskini frenlemeden meydana gelebilecek aşırı yüklere maruz bırakmamak için tekerlek rulmanlarını uygun ve doğru bir şekilde yerleştirmek gerekir.
Fren kampana ve balatalarını belli aralıklarla kontrol etmek gerekir.
Balata ve kampana arasındaki mesafenin ayarsızlığı balata ve kampanın ısınmasına sebep olur ve yakıt tüketimini arttırır. Bu durum önlenmelidir.
Kampanalar sıcak iken park freni (el freni) kullanılmamalıdır. Kampananın soğumasına izin verilmelidir. Aksi halde kampana çatlıyabilir.
|